Kasza jaglana z jogurtem i dodatkami

Pogoda angielska dziś do Wrocławia zawitała. Przytłaczająca aura poprzez ulewny deszcz i chłodny wicher sprawiła, że nie chce się nawet lodów jeść! Dlatego przedstawiam wam syty pomysł na lunch bądź kolację, który rozpogodzi nasze nastrój jak i kubki smakowe.

IMG_2539

Składniki:

  • pół worka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 śliwki świeże
  • kubeczek jogurtu naturalnego (150g/180g)
  • dwie łyżki mleczka kokosowego- najlepiej nie z lodówki, wtedy zachowuje postać stałą
  • łyżka otrębów owsianych
  • łyżeczka ziaren kakaowca
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • łyżka pestek dyni
  • garść sezamu
  • garść wiórek kokosowych

IMG_2531

*** Ziarna kakaowca posiadają wysoką zawartość błonnika jak i magnezu, które wspomagają przemianę materii (błonnik) oraz zapobiegają skurczom (magnez), dlatego warto dodawać je do deserów, jogurtów oraz ciast itp.

IMG_2523

Jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, ja gotowałam troszkę krócej aby zachować sypką konsystencję. Jeśli ktoś lubi kaszę w rozgotowanej postaci można wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
  2. Po ugotowaniu kaszę płuczemy kilka razy zimną wodą, aby ostygła.
  3. Do przygotowanej wcześniej miseczki z ziarnami wsypujemy kaszę.
  4. Do kubeczka jogurtu naturalnego (VEGAN: sojowy) dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Powstałą masę przelewamy do miseczki z kaszą i dodatkami.
  6. Na wierz kładziemy świeże owoce (u mnie: śliwki) i delektujemy się sporą porcją naszego lunchu/kolacji.

IMG_2538 (1)

Jeśli nie mamy pod ręką żadnych świeżych owoców, świetnie sprawdzą się także suszone  takie jak: śliwki, morele, żurawina czy jagody goji.

IMG_2537

Smacznego!

 

Dodaj komentarz